Nederlanders zijn echte watersporters en dat is niet zo gek ook. Wij zijn voor een groot gedeelte omringd door water en het is maar weinig dagen windstil in Nederland. Helemaal in de zomer wanneer de temperatuur hoger wordt, zijn de omstandigheden ideaal voor de watersporters. Nou is iedereen wel bekend met windsurfen en kitesurfen en zie je steeds vaker mensen in de binnensteden suppen door de grachten, maar sinds kort is een andere watersport die steeds populairder wordt bij de watersporters en ook het grote publiek weet te bereiken: wingsurfen.

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een watersport die nog niet zo lang bestaat. Overgewaaid uit Hawaï, de ‘place to be’ voor watersporters, heeft wingsurfen ook de Nederlandse watersporters bereikt. Wingsurfen lijkt op een combinatie van windsurfen en kitesurfen. Maar er is wel degelijk verschil. Bij windsurfen heb je een groot surfboard, met een zwaar en groot surfzeil wat vast zit aan het board. Bij kitesurfen heb je vlieger (kite) hoog in de lucht die zorgt dat je in beweging komt. Bij wingsurfen heb je een soortgelijke vlieger, de wing genoemd, maar in plaats van hoog in de lucht heb je deze dichtbij je. De wing zit niet vastgemaakt aan het board, maar dien je in je handen voor je borst vast te houden. Doordat je er vooraf lucht inpompt is de wing niet zwaar. Bij voldoende wind, kan je jezelf vooruit bewegen. Je stuurt ook doormiddel van de wing naar links en rechts te bewegen. Met voldoende wind, kan je met wingsurfen flinke snelheden behalen. Voor wingsurfen heb je een speciale wingsurfboard die er weer net even anders uitziet dan een standaard windsurfboard.

Wat maakt wingsurfen zo leuk?

Deze manier van surfen is op zichzelf al heel uniek, maar door een foil onder het board te plaatsen wordt het nog leuker. Een foil in een soort lange vindt de je onder je board plaats waardoor je bij voldoende snelheid langzaam met het board omhooggaat en niet op het water surft, maar met het board soms tot wel bijna een meter boven het water uitkomt. Dit is een onbeschrijfelijk ervaring die elke watersporter eens zou moeten ervaren. Dit wordt ook wel wingfoilen genoemd.

Leren wingfoilen

Om te kunen  wingfoilen, heb je wel enige ervaring nodig. Watersporters met veel kite- en surfervaring zullen wingfoilen sneller onder de knie krijgen dan startende watersporters. Maar omdat het een nieuwe watersport is, moeten ook zij eerst wennen aan het materiaal en de snelheden. Voor ervaren watersporters is vaak één twee keer oefenen voldoende. Wingsurfen is toch wel een sport voor de gevorderde watersporter. Daarom raden we startende watersporters aan om eerst een paar lessen te volgen. Zo kan je op verschillende locaties in Nederland wingsurf en windsurf les volgen. De ervaren instructeurs leren je de kneepjes van het vak zodat je na voldoende oefening met plezier kunt gaan wignsurfen.